Kezdőlap » Élménybeszámoló » Los Angeles 2.

Los Angeles 2.

Nem írtam sokat eddig Los Angelesről, mert amikor megérkeztünk, csak pár óránk volt világosban és nem sok mindent láttuk.

Bevallom, tartottam egy kicsit a várostól, mert olvastam, hogy vannak olyan kerületek, ahová kocsival sem ajánlatos ellátogatni. Láttam a szemeim előtt a fekete bandák gettóit 🙂 Kértem Nestyt, hogy vegyük ezt figyelembe az úttervezésnél, mert a waze-nak nincsenek ilyen információi és a szállásfoglalásnál is legyen szempont. Természetesen a turista látnivalók biztonságos környéken vannak, eddig alaptalan volt a félelmem.

Los Angeles teljesen más, mint San Francisco. Először is területre kétszer akkora (1200 km2), a népessége (4 millió fő) pedig négyszerese SF-nek. Kb. 600 km-re található SF-től délre, ami nem csak a hőmérséklet különbségben mutatkozik meg, hanem a növényzetben is. Itt a pálmafák magasak és vékonyak. Azt hittem, hogy L.A. egy nagy jellegtelen megapolisz, de tévedtem, van hangulata. Ezt annak is köszönheti szerintem, hogy a teljes alapterülethez képest kevés a belvárosban lévő felhőkarcolók száma, a nagyobb terület sokkal emberléptékűbb. Már ami a magasságot illeti, mert a területre egyáltalán nem mondható el ugyanez. A látnivalók sincsenek közel egymáshoz, még úgysem, hogy gyakorlatilag a város egy negyedére koncentrálódnak. Amikor egyik pontból átmentünk egy másikba, sokszor az autópályán vitt a navigáció. Ma, csak LA-n belül 14o km-t autóztunk!

Itt is mindenféle kultúrájú nép megtalálható, de kevesebb ázsiait láttunk, mint SF-ben, a mexikói az uralkodó.

Farmers Market

Reggel a Sunset Boulvardon kezdtünk, ami bevitt Beverly Hills elit részébe, a sztárok lakhelyére. Valóban méltán híres környék, gyönyörű. Dombos, tele fákkal, növényekkel, hatalmas villák rendezett előkertekkel, 3-4 állásos garázzsal. Rengeteg ingatlanhoz be sem lehetett látni, több méteres kapu és kerÍtés vagy sövény védi a magánéletet. Nem volt ez másképp Michael Jackson házánál sem, csak a kaput lehetett lefényképezni, még a ház teteje sem látszott ki a növény dzsungelből. Ahol be lehetett pillantani a kertbe, mexikói kertészek serénykedtek.

 Végig autóztunk a Rodeo Drive-on, ami a sztárok bevárásló utcája. Csilli-villi márkás boltok sorakoztak. A Farmers Market-nál kiszálltunk sétálni. Ez egy piac, de a gyakorlatban több büféből áll, mint elárusító helyből. 🙂
Rodeo Drive

 

A belvárost is autóból néztük. A felhőkarcolóktól nem messze lehangoló volt hajéktalan sátrakat látni.

Hajléktalan sátrak

L.A. nem egy művészeti, kulturális központ, e tekintetben nem sok látnivaló van. Itt a vásárlásról és a filmiparról szól minden. A nagy filmstúdiókban, pl. Paramount, Universal Studio, Warner Bros stb. lehetőség van 2-2,5 órás túrára befizetni 5o-1oo USD/fő áron. Biztos érdekes a túra, mi most ezt kihagytuk…

Rengeteg vásárlási lehetőség van, de nem mondanám, hogy olcsó. Persze lehet kifogni jó dolgokat, ha végtelen ideje és türelme van az embernek, mert egy-egy üzletlánc pl. Target, Marshalls, Kohl’s üzletének alapos végig nézéséhez min. 1-1,5 óra szükséges.

A nap utolsó programjának hagytuk a Getty Centert. Ez J. Paul Getty milliomos által alapÍtott múzeum, amely európai műkincseknek, festményeknek, szobroknak, bútoroknak ad otthont. Getty műgyűjtő volt és szerette volna a művészetet közelebb hozni az emberekhez. Érdekes volt a 18. századi bútorokat egy modern épület komplexumban látni. Valahogy szívesebben nézem őket a saját környezetükben, egy kastélyban. Az tény, hogy mindent elkövettek, hogy inspirálják az embereket.

Bejegyzés felcimkézése: , ,

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .