Kezdőlap » Élménybeszámoló » Rodon fok

Rodon fok

Az előző hosszú nap után mára könnyedebb programot terveztünk, és végül az 1 óra 20 percnyi távolságra lévő Rodon fok mellett döntöttünk. Az Adriai-tengerbe nyúló félszigetet a repülővel érkezők is könnyen láthatják a magasból. A délkelet–északnyugati tengelyű földnyelv területe kb. 18 négyzetkilométer, és mintegy 7,5 kilométernyire nyúlik a tengerbe.

Nagyjából Draç-ig teljesen jó minőségű közúton lehet haladni, utána egysávossá és zöttyögősebbé válik az út, viszont innentől kezd érdekessé válni. Innentől kezdődött az „Állj! Most! Kicsit vissza! Most jó!” felkiálltások, hogy szuper képeket tudjak csinálni és addig a többiek élvezhessék a kilátást. Végig fantasztikus a kilátás a tengerre, ahogy közeledünk a sziklafok felé. Habár nem a hegyekben vagyunk, mégis kanyarodva vezet az út fel-le a dombok között. Az albánoknak nem kell vidámparkba menniük, ha hullámvasutazni szeretnének, rengeteg helyen élvezhetik ugyanezt az élményt. 🙂

A földnyelv végéhez közeledve utunkat állja egy sorompó, amin 200 LEK/fő és 100 LEK/autó fejében juthatunk át. 800 méter után lesz egy parkoló, ahonnan gyalog jutunk el az 500 méterre lévő tengerpartra. Bal oldalt található a 15. századi Szent Antal templom, a parthoz közel pedig II. világháborús bunkereket láthatunk.

Jutalmunk a sétány végén a csodálatos kilátás a tengerre, homokos tengerpart és egy kellemes kávézó 🙂
Ötletesen hasznosították a hosszú, sziklába vájt bunkert: kávézót/éttermet alakítottak ki belőle. Remek „búvóhely” kánikulában, ha már nem bírja valaki a meleget, kellemesen hűs bent az idő. Habár ma is meleg volt, nem annyira, hogy ne élvezhessük a napernyő alatt a kávézást, miközben a tengert néztük. Biztos vagyok benne, hogy szezonban nagy a tumultus, szerencsére mi ebből kimaradtunk.

Rodon fok látványossága még Szkander bég várának romja, amely innen gyalogosan közelíthető meg.

Hazafelé ismételten fenséges vendéglátásban volt részünk egy útmenti étteremben és meglepően keveset fizettünk. Általában 4000 LEK körül fizetünk 4 főre, ami kb. 3200 Ft fejenként, most viszont borravalóval együtt került 3000 LEK-be.

Bejegyzés felcimkézése: ,

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .