Kezdőlap » Élménybeszámoló » 5. nap Kolomenszkoje Park, Novogyevicsij kolostor

5. nap Kolomenszkoje Park, Novogyevicsij kolostor

Első programunk a Kolomenszkoje Park volt, ami több száz hektáros területen elterülő nemzeti park és múzeum. Feltámadás-templom, Kazanyi Istenanya-templom, harangtorony, az ország különböző területeiről ideszállított faház és a Romanovok által fából épített cári nyári rezidencia található a parkban. Az eredeti a 17. században épült és 100 évig állt, majd szétmállott. 2008-ban építették újjá az eredeti tervrajzok alapján, teljesen autentikus, korhű berendezéssel, falfestéssel. Valóban nagyon szép a rezidencia, a külső alapján nem ilyen aranyozott, díszes gazdag belsőre számítottam. Picit veszített az értékéből, hogy látszott, hogy minden nagyon új, nem rekonstruált. A park is nagyon szép lehet tavasszal és nyáron, most, hogy már lehulottak a levelek a fákról, kicsit kopasz volt.

Délután a Novogyevicsij kolostort és a mellette található temetőt néztük meg. 

Ne egy szegény kolostort képzeljünk el, hanem egy impozáns, erőddel körülvett öt kupolás székesegyházat, az erőd sarkain vörös fehér szÍnű, arany dÍszÍtésű tornyokkal, területén több templommal. A Novogyevicsij sokáig szinte a cárok udvari kolostorának számított és nagyon gazdag volt. A cári udvar Szentpétervárra költözése után a kolostor befolyása csökkent, a 18. század végétől többféle funkciót is betöltött: volt egyszerű büntetőhely, leánynevelde, múzeum. 1994 óta ismét női kolostorként is működik.

Sajnos a legtöbb épületetet felújítják, nagy építkezési területre hasonlít a helyszín. Az egyik templomba tudtunk csak bemenni. Ha teljesen kész lesz, biztos megéri meglátogatni, de így nem sokat láttunk belőle. Ráadásul még belépőt is kellett fizetni, igaz kedvezményeset a körülményekre való tekintettel. (100 rubel/fő). A mellette lévő temetőbe azért mentünk el, mert sok híres orosz személy, költők, politikusok, művészek vannak eltemetve, mint pl. Tolsztoj, Gogol, Bulgakov, Gorbacsov felesége, Hruscsov, Makarenko, Sztálin második felesége. Igaz, hogy volt egy tábla a bejáratnál megjelölve a híresebb sírokkal, de nem volt időnk mindegyiket megkeresni, mert 5 órakor zárt a temető. Egyébként a temető is nagyon rendezett volt, számunkra szokatlan módon rengeteg szoborral a sírokon megformázva az elhunytat.

Visszamentünk a szállásra, majd egy kis vacsi és pihenés után újra felkerekedtünk, hogy megnézzük a kivilágított Vörös teret. A jövő héttől rosszabb időt mondanak, a mai este tűnt a legideálisabbnak, ráadásul vasárnap lévén a forgalom miatt is jobb a közlekedés. Megérte elmenni, nagyon szép a város este kivilágítva, a GUM áruház kicsit túlzásba is visszi. Amerikai szintű giccses kivilágítás, az épület, ablakok kontúrja égőfüzérrel megrajzolva. Az áruház és a Kazany katedrális közötti sétáló utcában a fejünk felett több ezer égősorból álló “csillag szőnyeg” lebeg. És ez nem a közelgő ünnepekre való tekintettel van. Amúgy egyáltalán nincs karácsonyi hangulat, gondolom azért is, mert az oroszoknál az Újév a nagyobb ünnep.

Bejegyzés felcimkézése: ,

Egy válasz eddig.

  1. Dora Janosne szerint:

    Nagyon jó iskolába jártál, mert nagyon jól fogalmazol. Büszke vagyok Rád.Kapsz egy csillagos ötöst !

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .