Kezdőlap » Élménybeszámoló » Kék szem forrás

Kék szem forrás

Albánia egyik leglátogatottabb turista célpontja a Dél-Albániában található Kék szem forrás, azaz Syri i Kalter. Sarandától, Dél-Albánia legnagyobb városától nincs messze, bő fél órányira, a mi szálláshelyünktől, Qerrettől azonban 215 km és 3 órás út vár ránk a forrásig. Február 6-át írunk, az idő csodás napos, igazi kiránduló idő. Bő egy óra autózás után egyre szebbé válik a táj, széles völgyek, háttérben havas csúcsok tornyosulnak.

Nem siettünk reggel az elindulással és később sem hajtottuk magunkat, így délután fél3 felé értünk csak a forráshoz.

Sehol senki, de azért megtaláltuk az utat a forráshoz. Egy sorompó állja az utunkat, innen gyalogolni kell.

Útépítés nyomai látszódnak, a szegélyek már készen vannak. Gondolom nyárig le akarják aszfaltozni az utat, amikor jön a sok turista. Lehet, hogy még belépő díjat is fognak szedni

1-1,5 km-t kell sétálni a forrásig, amikor megpillantjuk a büfé épületeket, tudjuk, hogy megérkeztünk. Persze kihalt minden, a büfék zárva.

Nem véletlen, hogy annyira népszerű a forrás, eszméletlen színei vannak a víznek: a türkiz, kék és zöld mindenféle árnyalatában pompázik.

Ez maga a szem, ahonnan feltör 50 méterről a víz:

https://photos.app.goo.gl/M4cQEE393cMSb1pP9

Ez pedig a legenda:

A forrás kialakulásának legendája szerint a területen egy sárkány uralkodott, amely elapasztotta a vizet, és elrabolta a lányokat, megnehezítve ezáltal a helyiek életét. Az emberek végül megölték, s miközben haldoklott, szeméből tiszta vizű forrás fakadt, mely a mai Bistrica folyóvá szélesedve a ritka növényzetet sűrűvé és erőssé táplálta és általuk fényt teremtett. A legenda jelentése, mint sok más (sárkányos) legendának is, a jó és a rossz harca: egy sárkány, amely elapasztja a vizet és elrabolja a lányokat gyűlölni való, míg az a tény, hogy az elpusztult állat szeméből az élet forrása fakad, a jót és a rosszat eggyé olvasztja. (Forrás: Wikipédia)

Leülhetsz ide és írhatsz egy levelet valakinek, akit szeretsz…..

(Tudom, ez nem túl jó kép….)

Rajtunk kívül még 2 párral találkoztunk, nem akadályoztuk egymást a fényképezésben.

Hosszú út vár még hazafelé, de megérte a látvány a sok órás autóutat.

Bejegyzés felcimkézése: , ,

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .