Milánó

Délután repülünk haza, vagyis addigra kell kint lenni a reptéren, fél napunk maradt Milánóra. Nyilván szánhattunk volna több időt is rá, de őszintén szólva minket már jobban érdekelnek a természeti szépségek, mint az épített. Két látnivalót néztünk ki, az egyik a Bosco Verticale, a másik pedig a híres Dóm (Duomo).

Eredetileg tömegközlekedéssel terveztünk bemenni a központba, de végül úgy döntöttünk, hogy a kényelmesebb verziót választjuk, gyalogoltunk sokat az elmúlt napokban.

Bosco Verticale-nél kezdtünk. A Függőleges Erdő két magas lakóépületből áll, melynek az erkélyeire bokrokat, fákat telepítettek. Igazán üde színfolt a beton rengetegben.

Amit érdemes tudni róluk:

 Mindkét torony 2014-ben került átadásra.

💚 2015-ben a projekt elnyerte az Év Legszebb és Leginnovatívabb Felhőkarcolója díjat.

💚 6000 építőmunkás dolgozott a tornyok felépítésén.

💚 A tornyok 800 fának, 15.000 örökzöldnek és 5000 bokornak adnak otthont.

💚 Ez a különleges mikroklíma 1600 madár- és pillangófajt vonz minden évben.

💚 A tornyok magassága: a Torre De Castillia 110 m magas és 26 emeletes, a Torre Confalonieri: 76 m magas és 18 emeletes.

💚 Összesen 110 lakás található a Függőleges Erdőben.

💚 A Milánói Dómtól 2,5 km-re találhatóak.

Forrás: https://www.instagram.com/p/CNRiG8ghldn/?hl=it

A Dóm felé menet egyre sűrűsödött a forgalom, kerestünk hát egy parkolóházat, ahol letettük az autót. 10-15 perc séta után elértünk a Dómhoz. Tanakodtunk egy ideig, hogy milyen jegyet vegyünk, végül a kombinált mellett döntöttünk, amivel fel lehet menni a tetőre és a dómot is meg lehet nézni, azzal a különbséggel, hogy egy liftes és egy lépcsős változatot (összesen 38 eurot fizettünk). Igen, igen, bevallom, én nem akartam lépcsőzni, amit egy kicsit meg is bántam, mert több, mint félórát kellett sorba állni, hogy feljussak a tetőre. Persze a lépcsőnél nem volt tömeg….

A Dóm Olaszország legnagyobb temploma, ugyanis a nála nagyobb Szent Péter Bazilika Vatikánban található.

Valóban lenyűgözőek a méretei. Időbe telt a tetőről való leérés után betájolni magunkat, hogy a hatalmas épület melyik részében is vagyunk. Számokban ez ezt jelenti: a dóm alapterülete 11ezer négyzetméter, 158 m hosszú, 66 m széles, a kupolatorony 108,5 m magas.

A dóm az itáliai gótika jelképes műemléke: a tornyokon kívül 2000 szobor díszíti. A Lago Maggiore tó környéki bányákból származó jellegzetes, rózsaszín árnyalatú márványból épült. Legmagasabb tornya a Guglia Maggiore, rajta Szűz Mária szobrával.

Forrás: https://www.hetedhetorszag.hu/olaszorszag/milanoi-dom-duomo-di-milano

52 oszlop áll a dómban, egyenként 24,5 méter magasak.

Természetesen sok turista kíváncsi a Dómra, el nem tudom képzelni, hogy milyen tömeg lehet a téren és a Dómban a következő hónapokban és mennyit kell várni a liftre. Többek között ez az egyik oka, amiért szezonon kívül szeretünk utazni.

A Dóm megtekintése után az autókölcsönző céget vettük célba, de még előtte a városon kívül megebédeltünk egy útszéli helyen. Egész jó kis menüt kaptunk: első fogás tészta vagy risotto, második sonka salátával. A menün felül vettünk egy tiramisut, hogy együnk egy igazi olasz desszertet. Büszkén megállapítottuk, hogy szinte olyan, mint amilyet én is szoktam csinálni.

A bérelt kocsi leadása, repülőtérre való érkezés, belépés mind gyorsan és simán ment, a járatunk is időben felszállt. Gyönyörű helyeken jártunk, élményekkel teli pár napot tudhatunk magunk mögött.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .