Kezdőlap » Élménybeszámoló » New York 1. nap

New York 1. nap

A korai lefekvésnek köszönhetően sikerült reggel is korán felkelni. Persze mire összeszedtük magunkat, így is volt 8 óra, mire elindultunk. Az első látnivaló a listánkon az Empire State Building volt. Reggel még nincs olyan sok látogató, ezért érdemes itt kezdeni. Valóban nem kellett sokat sorban állni, de egy kicsit megnehezítettük a dolgunkat azzal, hogy online vásároltunk kupont a belépéshez és csak a biztonsági ellenőrzés után, a kasszánál derült ki, hogy ki kell nyomtatni, ehhez pedig vissza kell menni a földszintre, megkeresni a Fedex üzletet. Némi szerencsétlenkedés után megtaláltuk az üzletet, ahol kinyomtattuk a kupont és mehettünk vissza a kasszához vele. Eddigre már szépen gyűltek az emberek, várni kellett a liftnél. Gyorsan feljutottunk a 8O. emeletre, (nálunk ennyi idő alatt kb. a negyedik emeletig jut a lift : ) ), ahol egy zárt kilátóból csodálhattuk meg a várost. 6 emelettel feljebb van egy nyitott kilátó, ráccsal körülvéve, innen is készitettünk jó pár képet. Néhány elképesztő számadat az épületről:

6514 ablaka van, 15O mérföldnyi csőhálózata, 186o lépcsőfok vezet fel a 1O2 eneletre és 75 lift áll rendelkezésre.

 

80. emeleten található a zárt kilátó

Legmagasabb épületek összehasonlítása

Flatiron nevű, háromszög alakú épület. Végül csak innen, a magasból néztük meg.

 

Az ESB megtekintése után a közelben lévő New York Public Library-t néztük meg. Feltétlenül érdemes meglátogatni, mert nagyon szépek az épület olvasótermei és ingyenes a látogatás. A több mint 1oo éves könyvtár az egyik legnagyobb közkönyvtár az Államokban és a világon is a legszebbek közé sorolják. Valóban csodálatosak a faasztalok a sok egyforma faragott székekkel, rajtuk olvasólámpákkal, freskós mennyezetek, hatalmas csillárok. A könyvtárban uralkodó csendnek köszönhetően teljesen elfelejti az ember, hogy egy nyüzsgő világvárosban van, csak a boltives, kazettás ablakon túl látható modern, üvegpaloták látványa emlékeztet rá.New York Public Library

A könyvtár mellett lévő Bryant Parkban fogyasztottuk el az ebédünket, ami szendvicsből állt és a sarki hotdogosnál vásárolt hotdogból. Rengeteg szék és asztal található a parkban, de még igy is alig találtunk szabad helyet, teljesen megtelt emberekkel ebédidőre.
Innen a Grand Central Terminal nevű vonatállomásra sétáltunk, ami a könyvtárhoz hasonlóan szintén egy impozáns épület, kihagyhatatlan látnivaló. Mivel a legtöbb látnivaló Manhattan ezen részén pár percre találhatóak egymástól, egész nap gyalogoltunk. Természetesen elsétáltunk a Times Square-re, ahol brutálisan nagy képernyőjű reklámok mennek folyamatosan, szülinapi ünneplés gyanánt a TV-ből ismert Tortakirály c. műsorban szereplő cukrászdában (Carlos’s bake shop) ettünk sütit, megnéztük a St. Patrick Cathedral-t, a Rockefeller Centert és Trump Towert.

Bryant Park

Grand Central Terminal vasútállomás

Rockefeller Center

St. Patrick Cathedral

Times square


Elég húzós volt a nap a melegnek és a sok gyaloglásnak köszönhetően, de elég jól tűrték a gyerekek, néha volt egy kis nyafi, amit a magam részéről megértettem, mert én is elfáradtam. Néha le kellett őket fizetni valamivel, pl. fagyival és hagytuk, hogy a Rockefeller Center mellett lévő Lego boltban nézelődjenek, bár amúgy már nem legoznak. Még én is élveztem a legobol kirakott épitményeket.

Ami az árakat illeti, a belépők drágák – erre számitottunk is – pl. az Empire State Buildingbe ötünknek a jegy 15o dollárba került, de a kaja sem olcsó: egy hotdog sült krumplival 7 dollár, fagyi 6 dollár, a cukrászdában is otthagytunk 35 dollárt.

A gyerekek véleménye szerint New York koszos, büdös és zsúfolt :), ami igaz is, de van hangulata. Az biztos, hogy hosszútávon nem tudnék itt élni, de nagyon érdekes érzés volt kinézni reggel az ablakon és szemközt egy tipikus vöröstéglás sorházat megpillantani. Mintha belecsöppentem volna egy amerikai filmbe 🙂

Még sok mindenről tudnék irni, de már nem látok a fáradtságtól. Talán majd hazafelé a 1O órás úton bepótolom a hiányosságokat. 🙂

Még több kép New Yorkról

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .