Kezdőlap » Élménybeszámoló » Predjama vár

Predjama vár

A cseppkőbarlang megtekintése után elautóztunk a 9 km-re lévő Predjama várhoz. Leparkoltunk és kerestük a szemünkkel a várat, amely többnyire magaslatra épül. Végül egy ház mögött, egy sziklásfal előtt pillantottuk meg.

Meghökkentő látvány, hogy a vár egy sziklába van építve: A vár egyik fala a szikla, a másik felét hozzáépítették. Elképesztően néz ki.

Nem sok berendezett helyiség volt, de nem is ez a különlegessége, hanem a várnak a sziklához való kapcsolódása és a barlangrendszer.

A vár lakói összegyűjtötték a sziklafalon lefolyó vízet egy tartályba. Ezáltal nemcsak hogy megoldották a friss vízellátást, de harcok idején biztosak lehettek benne, hogy nem mérgezik meg az ivóvizet.

Kilátás a várból

Kívülről nem is látszik, hogy mekkora belülről a vár. Több szintes, helyet kapott benne egy ítélőszoba és kínzókamra is a szokásos helységeken kívül.

 

A legérdekesebb a vár barlang része, melyhez egy felhúzható híd tartozik.

Innen földalatti járatok vezetnek a szabadba és ostrom idején ezeken keresztül jutottak élelemhez a vár lakói, melyről az ellenségnek fogalma sem volt.

Ezen a sziklába vájt lépcsőn jutunk fel az egyik teraszra.

Igazán tartalmas volt a délután a cseppkőbarlangnak és a várnak köszönhetően. Mindkettő igazi kuriózum.

Bejegyzés felcimkézése: , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .