Kezdőlap » Élménybeszámoló » Postojna cseppkőbarlang

Postojna cseppkőbarlang

10 óra körül hagytuk el a szállást és Koperen keresztül elindultunk az első célállomás, Postojna cseppkőbarlang felé. Az út kb. 1 óra 45 perc, de autópályamatrica és kávé vásárlással együtt 13 órakor érkeztünk Postojnába. Nagy parkólóból és a sok üzletből könnyű megállapítani, hogy igencsak népszerű látnivaló a barlang. A barlang után Predjama a következő célpont és mivel volt lehetőség kombinált jegy vásárlásra, éltünk is vele (felnőtt jegy 35 Eur/fő, gyerek 20 Eur/fő. Külön barlang 26 Eur, vár 14 Eur lett volna, gyerekeknek pedig 20 és 11 Eur) A következő csoport 14 órakor indult a barlangtúrára, volt még egy kis időnk az indulásig, amit nézelődéssel töltöttünk ki. Készültünk kabátokkal, de a helyszínen is lehet kölcsönözni 3,5 euróért. Kettő óra előtt kicsivel beszállhattunk a kisvonatba és pontban kettőkor el is indultunk. 7 percig robogtunk a 24 km-es barlang belseje felé, egyre csodálatosabb termeket, cseppköveket látva. Nem jártunk még ilyen óriási barlangban, tátva maradt a szánk a hatalmas terek látván. Leginkább azt élveztem, amikor a kisvonat a cseppkövek  között robogott. Mintha egy mesebeli filmdíszletbe csöppentünk volna. Egyszercsak megálltunk, kiszálltunk és kiépített gyalogúton folytattuk az utat. Elképesztő form)ákat hoz létre a természet. A legömbölyített jégcsap formától kezdve a hegyes, lapos függő cseppkőig (sztalaktit), mindenféle. Ha már szó esett a függő cseppkő nevéről, a teljesség kedvéért hadd jegyezzem le, hogy a cseppkőoszlop (amikor a függő és álló cseppkő összeér) neve sztalagnát, az álló cseppkő pedig a sztalagmit.

A cseppkövek színe a felszínről lejutó vízben található adalékanyagoktól függően (vasoxid, magngánoxid) különböző: hófehér, vöröses, szürkés. A barlang szimbóluma, a hófehér színű Brilliáns sztalagmit. Kb. 1 órát sétáltunk a cseppkövek között vezető kanyargó utakon egyik ámulatból a másikba esve.

Néhány számadat: a barlang 24 km, 100 év alatt 1 cm-et nőnek a cseppkövek! 3 szintje van, a legalacsonyabb és legmagasabb pont között a távolság 140 m.

A barlang élőlénye a barlangi gőte, amit baby dragon-nak (bébi sárkánynak) is becéznek, és szerintem egy kicsit túl van marketingelve 🙂 Az összes üzletben lehet plüssben, hűtőmágnesen és mindenféle formában kapni. Állítólag 100 évig is elél és 10 évig kibírja élelem nélkül. Tökéletes házikedvenc 🙂 A barlangban található egy akvárium, itt lehet megtekinteni a kb. 10 cm-es példányokat. Így néz ki:

Nagy élmény volt a barlangtúra, örülök, hogy felvettük a táncrendbe.

Bejegyzés felcimkézése: , ,

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .