Kezdőlap » Élménybeszámoló » Tokió 1. nap

Tokió 1. nap

Reggel 6-kor felébredtünk egy pillanatra, Nesty mondta, hogy keljünk fel, én azt, hogy felejtsd el és visszaaludtunk. Legközelebb 12-kor ébredtünk, de legalább kialudtuk magunkat. Gyorsan összeszedelőcködtünk és nekivágtunk a városnak. Először a Meiji Shrine-ot (Szentély) céloztuk meg, amit Meiji császár tiszteletére építettek. A szentélyhez vezető utat egy óriási fa kapu nyitja meg.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

 

A Meiji Shrine megtekintése után a mellette lévő  kertet látogattuk meg. Gyönyörűek voltak a vízi liliomok, de a legnagyobb látványosság a lila különböző árnyalataiban pompázó írisz kert vagy inkább folyamnak nevezném, ahogy egy kanyargós folyó formáját vette fel a virág ültetvény.

SAMSUNG CSC

Továbbmenetel előtt végre ittam egy kávét és bekaptunk valamit, tulajdonképpen ez volt a reggelink délután 3-kor. Megörültem, hogy van kávéfőző a házban, de mikor lefőztük reggel a kapszulát, kiderült, hogy fehér kávé, azaz gyakorlatilag tej.

A Harajuku megállótól nem messze található a Takeshita Street, mely üzletekkel teli nyüzsgő utca. Reggel az állomáshoz menet főleg öltönyös férfiakat és konszolidáltan öltözködő nőket láttunk, de itt főleg a fiatalok voltak többségben, sokan kinézetükkel felhivva magukra a figyelmet. Némelyikük úgy nézett ki, mintha rajzfilmből lépett volna ki.

20160616_155638

 

Csábitó kirakatra lettem figyelmes, palacsinták számtalan változatban. Naná, hogy nem tudtunk ellenállni, mi is vettünk. Sok helyen az éttermek előtt műanyagból készült ételek mutatják a kinálatot, a kirakatban is műanyag palacsinták segitették a választást.

Végigsétáltunk a Takeshitán, majd a Shibuya kereszteződés felé vettük az irányt. Érdekessége, hogy nem csak körben vannak gyalogos átkelőhelyek a kereszteződésben, hanem keresztben is. Zöld lámpánál megindul a hömpölygő tömeg minden irányba, hihetetlen látvány! Féltem a tömegtől, de most hogy bent vagyunk a sűrűjében, egyáltalán nem vészes. Persze sok ember van, de nem löknek fel, mindenki figyel a másikra még akkor is, ha szaporán lépdel.

SAMSUNG CSC

Shibuja kereszteződés

SAMSUNG CSC

Shibuja kereszteződés

Felpattantunk a metróra, hogy eljussunk a Tokyo Metropolitan Government épületbe, ahol ingyenes kilátó van a 45. emeleten. Innen a város egy másik részébe mentünk szintén egy kilátóhoz, a Tokyo Tower-höz, ami kisértetiesen hasonlit az Eiffel toronyhoz. Két szintre lehet jegyet venni, az egyik a főkilátó 15o méter magasan, a másik 25om méteren van. Mi az utóbbihoz vettünk jegyet. Éppen sötétedés előtt értünk oda, ezért még a kivilágitatlan Tokióban és az esti fényekben úszó városban is tudtunk gyönyörködni. Mondanom sem kell, az utóbbi jóval látványosabb. A torony alja tele van üzlettel és étkezési lehetőséggel, mi is kaptunk az alkalmon és pár apróság vásárlása után beültünk vacsorázni egy helyre. Nekem a tegnapi vacsora jobban bejött, bár látványra igencsak csábitó volt az étel. Rizs, sertéshús, tetején tojás rásütve, illetve levesszerűség is járt a menühöz. Azért irtam szerűséget, mert a tészta alján volt némi lé, nem kimondottan leves mennyiség, mint pl. amilyet Nesty tegnap evett.

 

Hazafelé vettük az irányt, előtte még kivülről is lefényképeztük a kivilágitott tornyot.

SAMSUNG CSC

Tokyo tower

Nagyon sűrű a metró/vonat hálózat, bárhová el lehet jutni vele. Mi a városok közti közlekedés miatt vettünk ún. Japan Rail Pass-t, bérletet, ami Tokión belül is sok helyen használható. Figyelni kell, hogy melyik vonalra jó, de elég sűrűn lefedett a hálózat, csak egyszer kellett vennünk metrójegyet.

Automatából megvettük a jegyet, a metró lejáratnál a jegyellenőrzőbe bedugtuk és haladtunk tovább, amikor is észrevettük, hogy két dolgozó szalad utánunk, mert meg kellett volna várni, hogy a gép visszaadja a jegyet, ugyanis a kijáratnál is szükség van rá. Jó érzés ez a figyelmesség. Egyébként mindenhol nagyon kedvesek és segitőkészek a japánok és lehet, hogy rutinból csinálják, de nem tűnik kényszeredettnek a mosolyuk.

Kissé fáradtan és örömmel léptünk be Hello Kitty-s lakásunkba. A házigazda úgy látszik még nem nőtt ki a gyerekkorból, a függönytől kezdve a dekoráción át minden Hello Kitty mintázatú. Nesty nem is volt hajlandó aludni a habos-babos ágyneneműben, inkább a földön alszik egy szivacson 🙂 Szállásfoglaláskor nem volt szempont a dizájn. 🙂 A lakás a vártnak megfelelően kicsi, tulajdonképpen egyszemélyes. Tényleg megpróbálnak a japánok minden helyet kihasználni. Pl. Nagyon ötletesnek találom, hogy a WC tartályán van egy csap, ami akkor kezd el folyni, amikor lehúzzuk a wc-t és gyakorlatilag amig lefolyik a tartályba a viz, addig lehet kezet mosni.

20160615_235850

A társasházak aljában több helyen is a garázs alja forgó korongos, hogy be tudjanak parkolni az emberek.

 A hőmérséklet kellemes volt egész nap. Reggel és este szemerkélt az eső, de a nap nagy részében szerencsénk volt.
Holnap még Tokió, de este utazunk Kyotoba és még az utolsó napot is Tokióra szánjuk.
Bejegyzés felcimkézése: ,

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .