Kezdőlap » Élménybeszámoló » Washington 1. nap

Washington 1. nap

Washingtonban az autópálya melletti Metropoints nevű hotelben szálltunk meg. Egy két duplaágyas szobát kaptunk ötünknek. Oke, hogy normál esetben nincs 5 ágyas szoba, de a pótágyat sem biztositottak. Engedték lefoglalni 5 személyre a szobát, oldjuk meg. Megoldottuk, valaki a földön aludt. Legalább reggeli is volt az árban, ami meglepetésünkre elég kiadós volt: volt rántotta, gofri, kukoricapehely, piritós.

Marha sok pénzért bemetróztunk a központba. Egy út 3,70 USD-be került fejenként úgy, hogy hétvégén olcsóbb a jegy, egyébként 4,5 lett volna. A metrókártyáért is kellett fizetni, igy ötünknek az oda-vissza metrózás 49 dollárba került. Ez esetben hátrány, hogy a vakáció alatt nem tudtuk milyen nap van, mert utólag jöttünk rá, hogy vasárnap van és nem kellett volna fizetni a parkolásért, jobban jártunk volna, ha kocsival megyünk.

Első helyszínünk a Fehér Ház volt. Olvastam, hogy kisebb, mint amilyennek várnánk, ezért nekem nem volt csalódás. Nem lehet teljesen a keritésig elmenni, mert kordonnal el van zárva, kb. 3-5 méterre lehet megközeliteni. Az épületet 4 titkosszolgálati katona őrizte a kerités előtt.Elsétáltunk a National Mall-hoz, mely a Capitolium és a Lincoln emlékmű között terül el több, mint 3 km hosszan, múzeumokkal szegélyezve és számos emlékműnek és emlékhelynek ad otthont.
Biztos sokaknak ismerős a kép valamelyik filmből, ahogy a főszereplő egy fehér dór oszlopos épület lépcsőjén ül előtte hosszan elterülő téglalap alakú medencével végén egy hatalmas obeliszkkel. Ezt az utat jártuk be mi is körben. Megnéztük a Lincoln szobrot, a Vietnami háború emlékére állitott emlékhelyet, a II. Világháborús emlékművet, a Washington emlékművet. Ez a hatalmas obeliszk 170 méter magas, abban az időben, amikor épitették, a világ legmagasabb épitményének számitott. A délutánba csak egy múzeum fért bele, a Légi Közlekedési és Űr Múzeumot választottuk, melyről úgy gondoltuk, hogy a gyerekeknek is érdekes lehet. A legnagyobb sikert a szimulátor aratta.


Washington memorial (obeliszk)

Lincoln memorial


Még több kép Washingtonról

Ma is sokat sétáltunk, a múzeum után a szállás felé vettük az irányt. A gyerekek már délelőtt megállapitották, hogy Washington jobban tetszik nekik, mint New York City, a metro is szebb és kevesebben vannak rajta 🙂 Valóban, a hétvége miatt tényleg nem volt zsúfolt a város, a National Mall meg akkora, hogy a sok turista is eloszlott rajta. Este még autóval visszakocsikáztunk, hogy jobb képet kapjunk a városról, mert csak egy kis szeletét láttuk napközben. Egyébként osztom a gyerekek véleményét. Nekem is kimondottan tetszik a város, sokkal emberibb és élhetőbb, mint NYC. Nem koszos, szép, rendezett. Vannak modernebb és régebbi patinás épületei is. Mondjuk a Pentagon nem tartozik egyik kategóriába sem, egyszerű épület, csak nagy és ötszögletű. Mindenesetre jó ötlet volt eljönni és nem végig NYC-ben maradni. Holnap a Capitoliumba van időpontunk, sikerült bejelentkezni.

Az esti események közé tartozik a New York-i kviz eredményhirdetése. Készitettem a gyerekeknek kvizt, hogy jobban megmaradjanak bennük a látottak és ma volt a leadási határidő 🙂 Nem voltak könnyű kérdések, igényelt némi kutatómunkát. Ösztönzésképpen az 1. helyezettnek 3o dollárt, a 2. helyezettnek 2o-at, a 3-nak 1o dollárt ajánlottam fel.

Néhány kérdés a kvizből:
Miért zöld a Szabadság szobor?
Hány liftje van az Empire State Buildingnek?
Mennyit ér egy dime?

Milyen szerencse, mindenki dobogós helyezést ért el :)) Ráadásul a 2. helyen holtverseny alakult ki:
1. Fanni
2. Balázs és Márkó

Ilyen esetet nem kalkuláltam, de boldogan kifieztem a plusz 1o dollárt 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .