Kezdőlap » Élménybeszámoló » Holta kanyon

Holta kanyon

A Holta kanyon (Kanioni i Holtas, W6GF+97M) Albánia közepén, Tiranától 80 km-re és másfél órányira, Sarandától 244 km-re és 4 órányira található. Sok turista Dél-Albániát részesíti előnyben és mivel onnan messze van a kanyon, talán ezért nem tartozik a legnépszerűbb célpontok közé, vagy csak még nem fedezték fel elegen (lehet, hogy nem is baj…). Pedig akiben van egy minimális kalandvágy és fogékonyság a természeti szépségekre, annak kihagyhatatlan helyszín!!

Gramsh település felé északi irányból az SH89-es úton jutunk el a kanyonhoz (délről az SH71-en érhető el). Amikor feltűnik jobb oldalt a Liqeni i Banjes tó (itt van a Banjes-i vízmű), onnan kb. 10 km után kell balra kanyarodni a főútról Porocan település felé. Barna színű turista tábla is jelzi a kanyont ‘Kanioni i Holtas’, de nem túl feltűnő, könnyű elmenni mellette. Addig is, amíg eljutunk a kereszteződéshez, gyönyörködhetünk a Liqeni i Banjes tó szépségében.

Miután letértünk a főútról kb. 10 km-es út vezet a kanyonig. Az eleje és a vége kicsit rosszabb minőségű, közte teljesen jó. Egészen a kanyon bejáratához közel lehet parkolni. A parkolóval szemben van egy büfé. A kínálatot nem ismerem, mi nem mentünk be.

Amit feltétlenül fontos tudni, hogy víz van a kanyonban, változó mélységig, tehát vízi cipő, papucs vagy szandál elengedhetetlen, kivéve ha valaki kimondottan talp masszázst szeretne, mert köves, kavicsos az alja. A mederbe jókora kövekből rögtönzött lépcsőn kell lemenni. Ami a mászás részét érinti, ha ezt az akadályt abszolváltuk, nem kell hasonlóra számítani.

Itt kell lejönni a kanyonhoz – ez már a visszafelé út

Rögtön a kanyon elején kb. comb középig ér a víz és egy kicsit később van még egy ilyen hely, egyébként többnyire bokáig. Kb. 300 méter után már derék magasságig ér, majd nagyjából ugyanekkora távolság után nyakig el lehet merülni benne. Nyilván ezek a vízszintek évszaktól függően változnak és mivel elég hideg, érdemesebb nyáron ellátogatni a kanyonhoz. Mondjuk egy idő után nekem kifejezetten jól esett a bokáig érő hideg víz. A kanyon 3 km hosszú, 10-15 m széles és a sziklafalak magassága eléri a 350 m-t. Az ott tartózkodásra 2 órát nyugodtan lehet számolni. Aki bemegy, nem ússza meg szárazon, de megéri! Hihetetlenül szép, nagy élmény!

Bejegyzés felcimkézése: , ,

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .