Tagine/tajine
Amivel úton-útfélen találkozni lehet Marokkóban, az a tagine vagy tajine, berber hagyományos főzésre alkalmas agyagedény. Az ebben készült ételek az edényről kapták a nevüket, így találkozhatunk az étlapon csirke tagine-nal, bárány tagine-nal vagy vegetáriánus tagine-nal.
A vegetáriánus tagine az alábbi zöldségekből készült:
Krumpli, répa, hagyma, olíva bogyó, citrom, ceruzabab, uborka párolva
A csirkés verziónál a citromos-csirkés a legnépszerűbb változat.
Az ételeket a tagine-ban szolgálják fel és előttünk veszik le a tetejüket. Sokszor hallani még az étel fortyogását. Kenyérrel tálalják.
A tagine formája sok helyen megjelenik, dekorációként is használják vagy kisebb használati tárgyként, pl. só tartónak, kis tálaló edénynek. Fonott verziója szemetesként is használatos.
Pastilla
A pasztilla egy észak-afrikai húsból vagy tenger gyümölcseiből készült pite, amely rétes tésztából készül. A tetjét fahéjas porcukorral szórják meg. Marokkó és Algéria különlegessége.
Marokkói saláta
Tagine-hoz hasonlóan mindenhol lehetett kapni marokkói salátát. Hozzávalói nálunk is ismertek: apróra vágott paradicsom, hagyma és uborka keveréke.
Menta tea
A menta tea a marokkói konyha elengedhetetlen eleme, nemzeti ital. Friss menta gallyakkal ízesített zöld teából készül, amelyet általában sok cukorral tálalnak. Kicsi, formás fém teáskannából kis méretű üveg pohárba öntik ki nagy magasságból.
Menta tea, ahogy a marokkóiak készítik:
Fűszerek
A látványos felpúpozott színes fűszer hegyek megtalálhatók minden piacon és szupermarketben. Fűszerkeveréket is lehet kapni, ami általában tartalmazza a kardamom, a szerecsendió, a fahéj és a gyömbér valamint a kurkuma fűszereket is. Ugyanígy megtalálhatók a tealevelek és keverékeik a piacon. A zsákokban kuszkuszt, lencsét, rizst árulnak.
Az olivabogyók nem tartoznak a fűszerek közé, de nem tudtam kihagyni a sokféle, gusztusosan kínált gyümölcsről (igen!, nem zöldség) készült képeket.